EsFem rozbehol projekt zameraný na zvýšenie sebavedomia rómskych žien

09.03.2010 Prešov

Prešov 9. marca (TASR) - Zvýšenie potenciálu rómskych žien v oblasti občianskych aktivít a identifikácia bariér sú hlavnými cieľmi projektu Aktívne Rómky – hľadanie koreňov, ktorý v týchto dňoch rozbieha občianske ...
Monika Bosá z Centra pre rodovú edukáciu EsFem dnes pre TASR uviedla, že projekt finančne podporila Nadácia otvorenej spoločnosti sumou 7000 eur a bude pozostávať z dvoch základných častí.
\"Náš projekt je zameraný na identifikáciu bariér tohto občianskeho aktivizmu, preto budeme realizovať kvalitatívny výskum a okrem toho chceme motivovať rómske ženy prostredníctvom ponúkania vzorov iných aktívnych Rómiek z európskych a svetových dejín, \" vysvetľuje Bosá.
Výskumná časť projektu sa bude robiť metódou fokusových skupín, do ktorých chcú zapojiť spolu 12 respondentiek z rómskych komunít Prešovského kraja. Pri ich výbere sa zamerajú hlavne na tie, ktoré majú potenciál zapájať sa do občianskych aktivít. Podľa Bosej to nebudú obyvateľky segregovaných osád, pretože tam je situácia komplikovaná a nie je možné skúmať bariéry občianskeho aktivizmu v takomto prostredí.
V rámci výskumu budú ženy odpovedať na sériu otázok, ktoré by mali identifikovať obsah rodových stereotypov a bariér občianskej participácie. \"Neočakávame, že záver výskumu prinesie odpovede, našim cieľom je formulovať otázky, na ktoré by sa tie odpovede mali začať hľadať, \" konštatovala Bosá. Výsledky výskumu budú zhrnuté v slovensko-anglickej publikácii, ktorá bude k dispozícii zdarma pre odborníkov i laickú verejnosť.
Druhou časťou projektu, ktorá je zameraná na motiváciu v procese angažovanosti, je vydanie publikácie Neznáme známe Rómky. Jej cieľom je podporiť sebavedomie žien a ponúknuť im vzory prostredníctvom zviditeľnenia činnosti historicky významných rómskych aktivistiek. Mala by vyjsť v náklade minimálne 500 kusov a bude distribuovaná primárne rómskym a ženským organizáciám. Okrem toho by sa mala dostať aj do domácností v rómskych komunitách.
 

Vyberte región